Information om patellaluxation – PL.
SKK skriver detta om patellaluxation:
Två former av patellaluxation förekommer. Den vanligaste formen är när knäskålen glider ur sin position och hamnar på insidan (medialt) av knäleden. Den andra formen är när knäskålen hamnar på knäledens utsida (lateralt). Det finns många olika bakomliggande orsaker till patellaluxation. Ett vanligt symptom är hälta. I de fall luxationen är permanent har knäskålen låsts i sitt läge och drabbade hundar får en typisk, knäande gång.
Patellaluxation konstateras genom palpation och graderas på en skala från 0–3 baserat på med vilken lätthet luxering sker:
- Grad 0 = Normal
- Grad 1 = Patella kan luxeras manuellt men återgår spontant till normalt läge.
- Grad 2 = Patella kan lätt luxeras antingen manuellt eller spontant och kan förbli luxerad.
- Grad 3 = Patella är permanent luxerad.
Resultatet av undersökningen registreras centralt för samtliga raser vilket innebär att alla raser kan få undersökningen utförd och registrerad.
För att undersökningsresultatet skall registreras krävs att:
- hunden är minst 12 månader gammal vid undersökningstillfället
- undersökningen utförts av veterinär med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar
- undersökningen utförs på SKKs patellaintyg
Rasspecifika avelsstrategier avseende patellaluxation tas normalt fram av respektive rasklubb och kan behöva variera något beroende på förekomsten av patellaluxation, vilka kliniska symptom patellaluxation ger i rasen och vilka andra hälsoproblem/egenskaper man har att ta hänsyn till i avelsarbetet. I vissa raser accepteras hundar med patellaluxation grad 1 i avel förutsatt att dessa paras med normal individ (grad 0).
Bostonterriern är drabbad av patellaluxation och därför bör en av SKKs rekommenderade veterinärer utföra undersökningen eftersom dessa veterinärer har specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. För att ha koll på mängden bostonterriers som har patella menar SBTK att det endast får användas avelsdjur med känd knäledsstatus. Årsmötet 2010 beslutade om att godkänna hundar i avel med patella luxation grad 1 på ett knä. Det åligger uppfödaren att följa upp samtliga avkommor från kombination där något föräldradjur har konstaterad patella luxation grad 1 innan hunden används igen i avel.