Under hösten har vi, ett gäng bostonägare, alla med hundar från Polarskäggets kennel, tillsammans med en otroligt duktig, erfaren, ambitiös och engagerad utbildare, genomgått en viltspårkurs. Kursen innehöll ett flertal träffar, i skogarna runt Skellefteå, och målet var att samtliga skulle avlägga anlagsprov vid sista kurstillfället. Blir hunden godkänd då så är man välkommen att delta i öppna officiella jaktprov. När man med sin boston lyckats med bedriften att få 3 st 1:a pris på dessa jaktprov tilldelas man championat. I dagsläget finns det i Sverige några godkända Sv. Viltspårschampions vilket ju är jättekul. Vår, sen ett tag avlidna, tik ”Stumpan” blev 2011 Sveriges,  ja-a Europas (en god vän har kollat!) första Bostonterrier med denna titel. Att träna viltspår tillsammans med sin boston är bara såååå kul. Jag anser att det är en av många aktivitetsaktiviteter som passar alldeles utmärkt för våra små. Å jisses så duktiga de är!!

Vår mycket erfarna kursledare blev sååå imponerad av alla hundarna i kursen. Samtliga i det här gänget visade på stort intresse, noggrannhet och enorm vilja till att aldrig ge upp. Att som ägare/uppfödare få vara med och se glädjen hos hunden då den jobbar med detta (och mycket annat) är så smittande. Hur kan man bara låta bli att inte ge sin hund denna glädje?

Det jag tycker ger mej allra mest är känslan och utvecklingen av samhörighet med hunden. Vi 2-benta skapar förväntan hos hunden, en förväntan som visar sej sååå starkt i en växande ”du o jag” känsla. En samhörighet som blir oslagbar.

Vi som var med på den här kursen var:
Linnéa Andersson med tiken Polarskäggets Energiska Ester
Caroline Jonsson med tiken Polarskäggets Finurliga Flora
Karin Vestlin med tiken Polarskäggets Gulliga Gunda
Maria Rutberg med hanen Polarskäggets Härlige Hjalmar
och undertecknad med tiken Polarskäggets Duktiga Doris

Deltagarna kom förutom från skellefteå, från Piteå och Boden. En sträcka på 17,5 mil enkel väg. Beundransvärt att köra de milen varje gång för att gå kurs. TACK vännerna!

Hur gick det då? Jo, Ester, Gunda och Hjalmar godkända i anlagsklass och därigenom välkomna att gå upp i officiella jaktprov.  GRATTIS! Flora, som under kursen hela tiden visade sej vara jätteduktig (och enligt kursledaren också skulle klara anlagsprovet utan problem) passade dumt nog på att vara i allra ”värsta/bästa” höglöp på provdagen så hennes tankar var hos de 4-benta gossarna i skogen. Koncentration svek. litegrann, så Flora ska prova om framöver.

Min egenägda tik Doris blev godkänd i anlagsklass tidigare utan problem, så den här provdagen skulle hon gå sitt första officiella jaktprov. Och….om inte hennes matte (undertecknad) hade ”sabbat” (säkert p g a nerver) vid spårstarten hade hon garanterat fått sitt första 1:a pris. För Doris spårförmåga var/är det inga fel på (enligt domarnas utlåtande). Nu blev det ”bara” ett 3:e pris, men…vi kommer igen.

Vi var ett härligt gäng som inte bara fick lära oss själva och hundarna en hel del, vi hade dessutom sååå roligt. Tillsamans med vår kursledare så har vi redan nu planerat att gå vidare mot nya mål. Tyvärr så har hösten hittills visat sej från sin allra sämsta sida här i Västerbotten. Det går nästan att simma i skogarna, och nu så lurar vintern runt hörnet. Men för var dag som går så kommer vi en dag närmare våren.

Ha det gott!

Vid pennan/Ann-Britt Strömberg, Polarskäggets Kennel