Har du upptäckt bostonterrierns allsidighet?
Gillar du att slappa på soffan, att leka och busa, att vara ute i skog och mark för att spåra vilda djur, spännande tävlingar och utmaningar tillsammans med din fyrbenta vän? Oavsett vilket så passar en bostonterrier! Denna lilla alerta hund har en bredd som få.

Rasstandarden beskriver rasen som vänlig och livfull. ”Den har ett utmärkt temperament och är mycket intelligent, vilket gör den ojämförbar som sällskapshund.” Och som sällskapshund har rasen fungerat sedan 1893 då rasen godkändes som ras av Amerikanska Kennelklubben.

Att dra nytta av rasens intelligens och livfullhet är det många som gjort genom åren. Det handlar om att ha roligt tillsammans samtidigt som man löser en uppgift. Bostonterrierns envishet och uthållighet gör den till en utmärkt partner i arbete. Aldrig tidigare har bostonterriern varit så populär.

Vi hoppas att den här sidan skall inspirera till att testa rasens mångsidighet och de olika aktiviteter du och din hund gemensamt kan ägna er åt.

AGILITY
Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare. Läs mer här.

BRUKSPROV
I ett bruksprov testas lydnad och hundens färdigheter inom någon av grenarna sök, spår, rapport, patrull och skydd. Det finns flera olika varianter av bruksprov, men i samtliga ingår ett lydnadsmoment och ett fältprov. Lydnadsprogrammet är obligatoriskt och ska genomföras av alla ekipage. Det finns fyra olika klasser där lägsta nivån är appellklass och den högsta är elitklass. Läs mer här.

FREESTYLE / HEELWORK TO MUSIC
Välj ut någon av dina favoritlåtar och låt din hund utföra konster och göra tricks till musiken – här handlar det om show, utstrålning och glädje! Det är en hundsport med ett stort mått av frihet, du får gärna vara kreativ och originell när du skapar ert framträdande och ni kan göra en personlig tolkning av musiken du valt. Väl inne i ringen ska det synas att samarbetet mellan dig och din hund är glädjefyllt, hunden ska helst både glatt och villigt åtlyda dina signaler. Heelwork To Music är en variant av freestyle, även det till musik men där ska minst två tredjedelar av programmet vara fasta positioner. Läs mer här.

LYDNAD
I lydnad ska hunden utföra olika moment och svara på kommandon från föraren. Provet visar både hur väl dresserad hunden är och hur gott samarbetet är mellan hund och förare. Klarar din hund att gå vid din sida och villigt och rakt följa dig i olika vändningar? Klarar din hund att sitta, ligga, apportera och hoppa över hinder på kommando? Då är ni på god väg! Det går att tävla i fyra olika klasser, från startklass till klass I, klass II och den högsta klass III. Först när du får tillräckligt höga poäng kan du bli uppflyttad till nästa klass. Läs mer här.

NOSEWORK
I nosework ska hund med förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Det finns tre olika klasser och för varje klass tillkommer en ny doft. Dofterna är eukalyptus, lagerblad och lavendel. Om du vill tävla i nosework måste hund och förare först klara ett doftprov. Du kan tävla TSM (Tävling Samtliga Moment) vilket innebär fyra olika sök: inomhus-, fordons-, behållar- och utomhussök. Du kan också tävla TEM (Tävling Enskilda Moment), vilket innebär att du t.ex. gör fyra inomhussök under en tävling. Du behöver tre diplom för uppflyttning till nästa klass. Läs mer här.